İnsanlar artık çalışma ve yaşam alanlarında Avrupa ülkeleri hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacını duyuyorlar. Özellikle bu ülkelerin durumlarını anlama, yeni fikirler edinme ve ortak çalışma imkanları arama isteğini giderek artırmaktadır. Kimi durumlarda böylesi işbirlikleri, Avrupa projesi olarak geliştirilip finanse bile edilmektedir.
F. Almanya son yıllarda uluslararası yetişkin eğitimi alanında önemli gelişmeler katetmiştir. Bir taraftan Afrika, Asya ve Latin Amerika ile, bir taraftan da Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da bir takım ortak çalışmalar yapılmaktadır. F. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın da desteklediği projeler arasında Türkiye’deki yetişkin eğitimi alanında işbirliği konuları araştırılmaktadır.
Ülkemizde de bu maksada yönelik önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımız Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü bu konuyu önemsemektedir. Nitekim, Genel Müdürlüğümüz nezaretinde aralarında bizim de bulunduğumuz 9 kişilik “halk eğitimciler”grubu, yetişkin eğitimi hakkında bilgi edinmek üzere 10-21 Kasım 2003 tarihleri arasında F.Almanya’ya bir ziyaret gerçekleştirmiştir.
Anılan ziyaret sonrası tarafımızca bizzat gözleneerek hazırlanan işbu rapor, F. Almanya’daki yetişkin eğitimi sistemi, bu sistemin nasıl organize ve idare edildiği, yasal dayanağı, finansmanı, katılımcıları ve sistemin içeriği ile ilgili bir miktar bilgi sunmayı amaçlamaktadır.
F.Alman yetişkin eğitimi hakkında hazırladığım rapora ulaşmak için tıklayınız
(Hilmi Dulkadir, Mersin Halk Eğitimi Merkezi Müdürü, Mersin, 28.11.2003)