Kahraman Maraş'ın güneydoğu ucunda, Aksu vadisine yerleşen Pazarcık ilçesi, bölgedeki Türkmen oymaklarının (konar-göçerlerin) yaylak ve kışlakları için en uygun yer sayılır.
Pazarcık'ın Hürriyet köyünde kışlayan, haziran ayında da yüklerini toplayarak güneydeki Sürgü, Boruk, Beypınar yaylalarını otlak olarak seçen, buralarda çadırlarını kuran, hayvanlarını yetiştiren Mahkenli oymağı bunların bir bölüğüdür.
Mahkenliler kendilerine özgü Türkmen gelenekleri içinde yaşamlarını yüzyıllardır hiçbir değişiklik yapmadan sürdürür, yetiştirdikleri koyun sürülerinin eti, sütü, peyniri, yağıyla, kırktıkları yün, eğirdikleri ipiyle hoşça geçinip giderler. Sonbahar gelip de soğuklar bastırmaya başladı mı sürüleri önde, çoluk çocukları ve yükleri arkada Pazarcık'ın köylerine iner, kışı geçirirler, ta ki otlaklar yeşerinceye kadar:
Mahkenliler'in kendilerine özgü geleneksel "bar" dokumaları çok meşhur.
|
|
Kendi kullandıkları yatak misafir altına serilmez. Misafir yatakları hep örtü altındadır. Son yıllarda ahşap dolaplara alınan yataklar, daha önce evin 'yüklük' denen özel girintisinde bulunurdu. Yüklük odası misafire gösterilmezken şimdi yataklar âdeta sergilenmektedir.
Gerek yaylakta, gerekse kışlakta gündüzleri yatak örtüsü olarak kullanılan "bar", geceleri yorgan üzerine örtülerek şimdiki battaniyeler gibi yatanları soğuktan korur.
Mahkenliler yaylada olsun kışlakta olsun yılın her vaktinde halı veya çul, kilim, "bar" dokumaktadırlar. Kendilerini Malatya'nın Sürgü-Kurtkıran yaylasında ziyaret ettiğimiz zaman yaylada halı dokuyorlardı. Dokuyuculara malzeme hazırlayan bir erkek, sürüleri sağmak üzere bekleyen bir kadın ve yaylada çadırlar objektifimize takılan görüntülerden birkaçıdır.
İp eğiren bir mahkenli erkek
Hilmi Dulkadir'in bu Yazısı, Türkiye İş Bankası Kültür Sanat Dergisi'nin Yıl 3, Sayı 10, Haziran 1991 gün ve 54. sayfasında yayınlanmıştır.