Mirza TURGUT'un yazısı:06.12.2006
24 Haziran 2004 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak, yürürlüğe giren , 5197 sayılı il özel idare kanunu, ne gibi değişiklikler getiriyor?
Mersin özel idaresi, kanunun öngördüğü örgütlenmeyi tamamladı mı?
Özel idare genel sekreterliği başta olmak üzere, kadrolaşma süreci nasıl geliştir, gelişiyor?
Stratejik planın temel hedefleri nasıl ortaya konuldu.
İl genel meclisi ile genel sekreterlik arasındaki ilişki hangi düzeyde?
Bütün bu sorulara verilecek olumlu cevapların toplamı, Mersin için daha iyi bir gelecek beklememizle doğrudan ilintilidir.
İlgilidir; çünkü, yeni yasa ,özel idarelere ve dolayısıyla il genel meclislerine önemli oranda özerklik ortamı ve bütçe desteği verdi.
Halbuki daha önce, il genel meclisleri , son tahlilde Vali’nin tasdikçileri konumundaydılar.
Bu nedenle il genel meclis üyeliği, sembolikti.
Şimdi ise, il genel meclis başkanlığı oluşturularak, vali karşısında il genel meclisinin özerkliği oluşturularak, protokolde önemli bir pozisyon kazandırılmıştır.
Aynı yasa ,vali adına işlerin koordine edilmesini sağlayacak yetkili bir organ olarak genel sekreterliğin oluşmasını sağlamıştır.
Genel sekreterliğe bağlı , önemli birimler bu nedenle oluşturulmuştur.
Yasada, özel idarenin görev alanları şöyle tarif ediliyor:
Eğitim, sağlık, tarım, sanayi ve ticaret; ilin çevre düzeni plânı, bayındırlık ve iskân, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde,
İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, kültür, turizm, gençlik ve spor; orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında,..
İl çevre düzeni plânı; valinin koordinasyonunda, Büyükşehirlerde Büyükşehir belediyeleri, diğer illerde il belediyesi ve il özel idaresi ile birlikte yapılır. İl çevre düzeni plânı belediye meclisi ile il genel meclisi tarafından onaylanır.
Görüleceği gibi, son yasa, hem il genel meclislerinin görev alanları ve yetkisini yeniden tarif ediyor hem de genel sekreterlik gibi çok önemli bir makamın oluşmasını gündeme getiriyor.
Eskiden il genel meclisinin kararlarını vali veto edebilirdi.
Şimdi, bir kez meclise geri gönderebilir; ancak,
Meclis 3/2 çoğunlukla kararında direndiğinde vali, onaylamak zorunda.
Bu bağlamda, İl genel meclis başkanlığı da önemli bir makam olarak gündeme getirildi.
Mersin il genel meclisi, Sayın Ali Erdinç’i iki yıllığına il genel meclis başkanlığa seçti.
Erdinç, şu ana kadar hepimizin taktirini kazanacak bir biçimde başkanlığını yürütüyor.
Türkiye ve Mersin hakkındaki bilgisi, birikimi,konulara hakimiyeti açısından, koltuğu doldurduğunu söylemeliyiz.
Genel sekreterlik görevine atanan vali yardımcısı Ahmet Zahteroğlu ‘da tıpkı Ali Erdinç gibi tam isabet olarak değerlendirilmelidir.
Zahteroğlu, vali yardımcılığı döneminde dikkat çekmiş,gençliği, birikimi, medeni, demokrat yapısı ile göz doldurmuştu.
Genel sekreterlik gibi vizyon ve misyon isteyen bir göreve cuk oturan birisi oldu . Yani iyi bir tercih.
Yasaya göre, genel sekreterliğe bağlı olarak mali işler, sağlık, tarım, imar ve insan kaynakları ve hukuk işleri gibi müdürlükler ya da daire başkanlıkları kurulmak durumunda.
Ahmet Zahteroğlu’nun genel sekreter olarak atanmasından sonra diğer müdürlüklerin ataması gündeme geldi.
Mali işlere Hasan Gökbel’in atanması da bence çok iyi bir tercih.Hasan bey, yıllarca planlama müdürü olarak görev yaptı.
Bugüne kadar hiçbir yanlış işe adı karışmadı; sevilen, taktir edilen birisi.
Ve tabi insan kaynakları için atanan ismin Hilmi Dulkadir olması da önemle altı çizilmesi gereken bir durum.
Halk eğitim müdürlüğü sırasında, Mersin için bir çok yeni projeyi gündeme getirip,uygulamaya sokan bir kamu görevlisi Dulkadir.
Hep yaratıcı, hep projeci oldu..
Ve şimdi, mali, idari yetkileri artırılmış il özel idarelerinin, yine yetkili genel sekreterliğine bağlı insan kaynakları Daire Başkanlığı'na atanmış durumda.
İl genel meclisimiz, gerek başkanın inisiyatifi , gerekse de genel sekreterliğin gündeme getirdiği konularda önemli kararlara imza attı.
İl valisi Hüseyin Aksoy, kentimiz için büyük bir kazanım olduğunu hemen her konudaki duyarlılığı ve dinamizmi ile gösterdi, gösteriyor.
Genel sekreter Zahteroğlu, insan kaynakları ve mali işler müdürleri, olabilecek, yapılabilecek en iyi tercihler olarak sıralanabilir.
Son olarak, ilimizin stratejik planı hazırlandı..
Stratejik planın içeriğin tercihlerinde, il genel meclisi ile birlikte, genel sekreterlik çalışanlarının çok önemli rolü oldu.
İl genel meclisi,toplam olarak 100 triyonu bulan, bulacak olan bütçeyi yönetiyor, yönetecek.
Yani, alt belediyenin toplam bütçesi kadar.
Sonuç olarak, il genel meclisi başkanı, genel sekreter, genel sekretere bağlı müdürlükler ve il genel meclisi ile iyi bir özel idare örgütlenmesi gerçekleşti.
Bundan sonrası için uygulama, eylem, iş, ya da helva bekliyoruz.